- Acest articol te va costa 7 minute din timpul tău, citește-l cu bucurie!
Fiecare copil e diferit, dar există ceva ce vom întâlni la fiecare dintre ei și anume, entuziasmul pentru viață. Nu este deloc de mirare că dorința lui Peter Pan era aceea de a rămâne copil. Crescând, ei își pierd încet trăsăturile și calitățile pe care un copil le are, iar odată ce ajung adulți sunt oarecum ”obligați” la schimbare.
În timp ce încercăm să ne adaptăm situațiilor pe care viața ni le aduce în cale cu scopul de a ajunge să trăim în echilibru și armonie, putem recunoaște că și copiii contribuie enorm la formarea noastră, învățându-ne lecții pe care fără ajutorul lor, probabil nu le-am fi înțeles la fel de ușor. Ei reușesc să ne facă să privim lumea mai simplu și mai colorat. Orice om care dorește să trăiască o viață împlinită are nevoie să-și trezească, înainte de toate, Copilul Interior și să asculte de el atunci când îl îndeamnă că viața trebuie jucată. Cunoscând regulile putem ieși chiar învingători!
Privind spre copii, putem învăța cel puțin 5 lucruri deosebite de la ei:
- Să ieșim cât mai repede din tristețe
Ați observat cât de ușor se supără copiii și încep să se manifeste prin plâns sau alte metode prin care să dea de înțeles că s-a întâmplat ceva ce lor nu le convenea? Dacă da, probabil știți că la fel de repede le și trece această supărare, revenind la caracterul lor fericit și plin de viață. Acest lucru se oglindește și în relația cu cei din jur: un copil mereu se întoarce și iartă, chiar dacă înainte a spus ”eu nu mă mai joc cu tine niciodată” … și de cele mai multe ori, acel niciodată nu durează mai mult de 15 minute.
2. Să încercăm lucruri noi
Frica de a încerca un lucru este de obicei motivul eșecului. Copiii percep riscurile mult mai diferit. În loc să-și concentreze atenția asupra riscurilor și eșecurilor, ei preferă să-și salveze energia pentru a-și strânge curajul în a încerca, învățând ceva nou din acțiunile pe care au decis să le facă.
Te-ai gândit vreodată cum ar fi arătat viața ta dacă ai fi reușit să faci acel lucru de care ți-a fost frică? Pentru a lua o hotărâre de care să nu ne pară rău, putem compara ceea ce riscăm cu ceea ce putem câștiga, iar dacă câștigurile arată mai mari decât riscurile, nu ar fi bine să ne asumăm acele riscuri? Până la urmă este mai avantajos să faci o greșeală din care să înveți ceva, decât să faci greșeala de a rămâne cu semne de întrebare tot restul vieții.
3. Să ne distrăm
Cel mai uimitor lucru pe care un adult îl poate învăța de la un copil este cum să se distreze! Desigur, nu este ușor să ieșim din costumul obligațiilor și a responsabilităților zilnice, dar de ce nu am încerca să spunem STOP doar pentru un moment în care să ne eliberăm de aceste greutăți și doar să ne distrăm? Să alergăm în picioarele goale prin iarbă, să dansăm privindu-ne în oglindă, să cântăm cu geamurile deschise, să urlăm și să ne ascultăm ecoul, să ne bucurăm de un foc de tabără, să mergem în drumeții, să ne batem cu bulgări de zăpadă sau să culegem flori sălbatice de lângă marginea drumului.
4. Să ne păstrăm simțul curiozității
Să nu ne mulțumim cu atât cât știm sau primim, ci să fim deschiși în mod continuu la a acumula noi informații, la a trăi noi experiențe și la a primi cu brațele deschise orice ocazie de a încerca, de a vedea, de a simți și de a înțelege. Diferența dintre curiozitatea unui copil și a unui adult este faptul că adulții își ascund această latură, pe când copiii se mândresc cu ea.
Ori de câte ori te simți curios despre un anumit lucru, amintește-ți să te comporți ca un copil. Învață ceva nou, asumă-ți riscuri, vizitează diverse locuri – pur și simplu profită de timpul tău, pentru că este al tău, iar ceea ce faci azi cu el va determina circumstanțele în care te vei afla mâine!
5. Să spunem ceea ce gândim
Copiii sunt extrem de sinceri când vine vorba de părerea lor personală, iar asta uneori poate stânjeni un om, dar fără să o facă într-un mod răutăcios sau voit. A nu ține în noi lucrurile pe care vrem să le facem auzite este unul dintre lucrurile fascinante pe care un copil ni le predă nouă, adulților. A ne simți liberi în exprimare este ceea ce ne aduce liniștea. Deseori, ținând în noi facem mai mult rău decât ca și când am spune pe nume lucrurilor, acumulând stres chiar și din cel mai neimportant detaliu.
De multe ori simți nevoia să păstrezi gândurile doar pentru tine, iar atunci acesta este cel mai potrivit lucru pe care îl poți face, însă alteori frica de a nu fi judecat sau înțeles te împiedică din a te exprima sincer în fața celorlalți. Acest lucru se aplică și în cazul emoțiilor. Să încercăm să nu ni le mai ascundem, ci să le exprimăm cât mai sincer și mai corect, asemenea unui copil care spune atât lucrurile care-i plac, cât și cele care nu-i plac deloc. Iar atunci când nu suntem siguri de ceva, să punem întrebări fără să ne pese de ce ar spune ceilalți.
Potrivit lui Paulo Coelho, ”Un copil poate învăța un adult trei lucruri: să fie fericit fără niciun motiv, să își ocupe mereu timpul cu ceva și să știe să ceară cu toată puterea ceea ce-și dorește.”. Să nu ne fie teamă să-i urmăm sfatul.
Acel copil încă mai există undeva în profunzimile sufletului tău, ai nevoie doar de un mic impuls pentru a-l scoate la suprafață. Cu mintea și experiența unui adult, împreună cu libertatea unui copil, vei reuși să trăiești în bucurie!
Întocmit de: Melisa Matei