Ce înseamnă un Retreat și ce ar fi de dorit să NU fie

Când mi-a venit ideea de a crea un cadru și mai generos pentru cursanții mei, visam la o locație în care oamenii să se simtă detașați de lumea de acasă, de serviciile și preocupările obișnuite lor și în care să se lase ghidați înspre schimbarea față de care și-au pus intenția. În ultimii doi ani am organizat 5 retreaturi pe alte continente și încă pe atâtea în țară, având grupuri între 10 și 24 de persoane alături de care am trăit experiențe remarcabile, exteriorizări și interiorizări penteu care voi fi recunoscătoare mereu. 

Întorcându-mă din ultimul Retreat organizat în Bali și fiind deja întrebată când este următorul, am simțit să ofer mai multe informații despre ce înseamnă experiența unui Retreat și ce ar fi bine să elimini din așteptările legate de această experiență.

Ce înseamnă un Retreat?

  • În primul rând, o pauză. Un Retreat este o ocazie de a te “angaja” într-o temă de lucru cu toată implicarea și tot focusul. Neavând alt program decât cel al retreatului, îți este mult mai ușor să te dedici cauzei tale, dată de tema retreatului: dans, foto, meditație sau oricare ar fi ea.
  • Conectându-te cu un grup de oameni față de care nu ai nicio așteptare și în care te vei regăsi sau pe care îi vei sprijini, aduci un nou sens și noi “evaluări” pentru trăirile și metodele tale personale. Deseori se întâmplă să primești în viața ta oameni alături de care vei experimenta o frumoasă prietenie. 
  • Un program intens de formare alături de un instructor/formator/terapeut pe care îl ai la “îndemână” o perioadă mult mai generoasă decât în timpul unui curs obișnuit.
  • Ocazia de a descoperi locuri noi (deosebit de frumoase!) și de a te deschide emoțional și relaxa mental pentru a cuprinde noile perspective oferite în Retreat, într-un fel ideal. Și poate, ireal de frumos.
  • Un angajament față de tine însăți/însuți, de a te lăsa schimbat/ă și de a-ți oferi timp pentru a interioriza procesul în care te-ai angajat. 
  • Toleranță. Disponibilitate. Compasiune. Masa, casa și programul oferit în Retreat este pentru întregul grup și totodată, este potrivit fiecăruia. În retreaturile pe care le organizez se lucrează atât individul și mai ales în grup, de unde și valoarea ridicată a ceea ce fiecare primește, prin ceilalți.
  • Ușurință. Coordonatorul retreatului este cel care propune programul, oferindu-ți informații referitoare la locul și posibilitățile pe care le găsești în zonă, îți oferă toate actele necesarei călătoriei și îți spune dinainte programul retreatului, atât ca și curs, cât și ca vizitare. Astfel, pentru tine devine o experiență de luat la pas, simțit și lăsat să (te) descoperi.

Ce NU este un Retreat:

  • Nu este o vacanță obișnuită! Deși este un timp de relaxare petrecut într-o armonie a locului cu programul ales, dacă te-ai înscris într-un Retreat ai ales tema acestui Retreat și programul specificat, s-ar putea să ai provocări în a te lăsa ghidat într-un program stabilit dinainte.
  • Nu este un tur ghidat! Facilitatorul/instructorul/terapeutul nu este acolo pentru a-ți vorbi despre istoria acelui loc sau a-ți face introducerea în cultura țării pe care o vizitezi. Da, îți poate împărtăși din cunoștințele pe care deja le are despre acea parte de lume, dar nu se ocupă cu schimbarea meniului specificat de dinainte, reorganizarea camerei sau conceperea excursiilor opționale!
  • Nu este un fel de a-ți petrece timpul liber! Pentru că majoritatea participanților la un Retreat aleg tema și ocazia de lucru și se dedică acesteia cu toată asumarea, a te alătura unui astfel de grup cu un alt scop decât acesta, nu este folositor pentru nimeni.
  • Nu este o încurajare de a-ți petrece timpul după bunul plac! Deși faptul că îți poți oferi timp cu tine este un beneficiu, a da muzica tare și a iniția schimbări de program sau petrece în club nu este în beneficiul tău și este un semn clar de părăsire a zonei de învățare, un tertip pe care îl alegem subconștient pentru a nu ne confrunta cu realele noastre conflicte. 
  • Într-un Retreat, facilitatorul/ instructorul/ terapeutul nu este persoana care să îți rezolve toate situațiile legate de călătorie și, deși facilitează călătoria, este terapeutul alături de care îți petreci perioada de timp dedicată acelui curs. Dacă această persoană va fi aglomerată cu solicitări ce nu țin de programa sa de curs, vei obține un facilitator obosit și iritat. Caută să înțelegi faptul că dacă ai ales experiența unui Retreat nu îți ia din independența de a gândi și a acționa pe cont propriu, ca de fiecare dată când te afli într-o țară străină sau într-o situație nouă. Persoana care a facilitat experiența retreatului nu este responsabilă să îți schimbe banii în valuta locală sau să îți poarte pașii spre a descoperi locul în care te afli.

Cu inima deschisă și bucuria viitoarelor călătorii împreună, vă invit să vă explorați Geografia Inimii voastre și să alegeți ce este mai potrivit pentru binele vostru suprem!

Cu bucurie,

Georgiana ❤️

Distribuie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coșul de cumpărături
Shop cart Coșul de cumpărături este gol