Ori de câte ori un lucru merge greșit în viețile oamenilor sau cu viața în sine, ei tind să se plângă și să dea toată vina pe ceilalți.
În ochii acestora, de vină, este toată lumea, mai puțin ei înșiși. Prin urmare, nu există motive pentru care să își critice propriile acțiuni și nici pentru a lua responsabilitățile asupra lor; aceste lucruri sunt ieșite din calcul. Pentru acești oameni, singurii care trebuie să fie schimbați sau corectați, sunt ceilalți, chiar dacă acest lucru vine forțat. Odată ce acesta este atins, cred cu tărie că lumea va deveni din senin una mai bună, lipsită de conflicte și de suferințe.
Desigur, aceștia au motivele lor pentru care gândesc în acest fel. Această lume încurcată în care noi trăim, a fost creată pentru fiecare dintre noi și trebuie să realizăm că suntem doar o mică-mică parte din ea, lipsită de puteri de o influență remarcabilă. Ca indivizi, suntem doar niște victime ale acestei lumi și vom rămâne victimele ei, până ce nu vom mai face parte din ea. Aceasta este mentalitatea majorității dintre oameni, dar acest tip de gândire vine la pachet cu numeroase consecințe negative, atât pentru oameni, cât și pentru întreaga lume.
Care este scopul în a da vina pe alții?
În momentul în care noi alegem să dăm vina pe alții, comitem simultan două mari greșeli.
În primul rând, nu realizăm că în cele mai multe cazuri, noi suntem parte a problemei în cauză. Ca și exemplu, învinovățim televiziunea pentru manipularea minții oamenilor, dar în același timp, uităm că noi, oamenii suntem cei care le oferim puterea pentru a face asta, ca și telespectatori. Învinovățim politicienii pentru că ies în fața noastră și ne mint, însă cine trebuie învinovățit cu adevărat în acest caz? Noi suntem cei care le oferim susținerea noastră prin voturile acordate. Ori e posibil să învinovățim bancherii lacomi pentru că pun în capcană oamenii în legătură cu datoriile, dar din nou, noi suntem cei care indirect permitem asta să se întâmple prin a sprijini sistemul nostru economic nedrept, care inevitabil duce la acțiuni de înșelăciune și de exploatare. Fiecare dintre noi este parte din această lume, și, indiferent că ne place sau nu, este parte din problemele care există.
În al doilea rând, nici măcar nu ne îndreptăm atenția spre a găsi o soluție. Într-adevăr, există unii care își bat joc de viețile noastre și creează tot felul de probleme în lume, dar a lăsa toată responsabilitatea în mâinile acestora și a-i acuza de toate faptele greșite nu ajută cu nimic la îmbunătățirea societății noastre. Așadar, în loc să-i acuzăm pe ceilalți, nu ar fi mai înțelept dacă ne-am asuma acțiuni responsabile pentru a contribui la o schimbare pozitivă în viața, respectiv lumea noastră?
Cum să scapi de capcana învinovățirii
Este mult prea ușor să-i învinovățim pe alții pentru problemele noastre și să-i însărcinăm cu responsabilitățile pe care noi ar trebui să ni le asumăm. A înceta să facem aceste lucruri, este, probabil, unul dintre cele mai grele cu care ne putem confrunta și doar unii sunt în stare să-și poarte povara responsabilității în spate. Chiar acesta este și motivul pentru care majoritatea oamenilor preferă să-i învinovățească pe cei din jur, pentru propriile lor acțiuni greșite: să scape de responsabilități și să nu fie puși în situația în care să riște să greșească, ca mai apoi să nu trebuiască să se confrunte cu eșecul. Prin urmare, observăm cum atât de mulți oameni permit altora să dețină controlul și puterea asupra vieții lor, ca și politicienii, preoții sau diferiți ”guru”. Se mai obișnuiește să se transfere povara pe care oamenii o au în mâinile unora pe care ei îi consideră niște salvatori, în ideea în care ei vor sosi să-i elibereze de suferință. În acest fel, ei se scapă de efortul de a acționa pentru binele lor, deoarece va veni o altă persoană pentru a face treaba murdară în locul lor. Astfel, orice lucru merge greșit, ceilalți sunt de vină.
Costul pe care îl vor plăti pentru că refuză să ia responsabilitățile asupra lor este mult mai ridicat decât conștientizează ei. În momentul în care ne dăm responsabilitățile deoparte, ne dăm în același timp deoparte libertatea. Nefiind responsabili pentru viața pe care o trăim, ne simțim ca și cum am fi niște victime ale tuturor forțelor exterioare care ne înconjoară, pe care noi nu le putem controla. Iar singura modalitatea prin care putem să ne recâștigăm libertatea este de a deveni responsabili. Odată ce reușim asta, vom deveni mult mai conștienți în legătură cu acțiunile noastre și vom ajunge să ne privim ca pe niște creatori al propriului nostru destin. Astfel, vom înceta să-i învinovățim pe ceilalți și ne vom concentra atenția asupra ceea ce contează cu adevărat: cum să ne schimbăm pe noi însine.
Sursa articol: https://theunboundedspirit.com/about/
Traducere: Melisa Matei
Sursa foto: Psychology Today