Imaginația ca putere

Timp de parcurgere: 10 minute.

Imaginația este abilitatea omului de a forma imagini mentale, percepute prin toate cele cinci simțuri, folosindu-se de Memoria Conștientă. Cu toții avem această capacitate, însă puțini aleg să o și utilizeze într-un mod optim care să contribuie la transformarea lor.

Dacă ar fi să facem un experiment legat de cum funcționează imaginația, pentru a descoperi care sunt simțurile mai active în corpul nostru, ar trebui doar să închidem ochii și să fim atenți la felul în care reacționăm la auzul cuvântului ”trandafir”. Unii ar putea să vizualizeze trandafirul simplu sau inclus într-un pastel, unii ar putea simți mirosul său, alții să îi simtă petalele sau poate chiar spinii; putem să le folosim și pe toate – important este să acceptăm această forță și să lucrăm cu atenție cu ea, dezvoltând-o pentru a ne folosi să ne trezim Mintea Conștientă. Motivul pentru care această abilitate se manifestă diferit de la om la om este tocmai faptul că nu suntem identici, iar anumite simțuri sunt mai mult sau mai puțin active în corpul nostru. Putem categorisi oamenii în funcție de simțul predominant pe care îl folosesc: vizuali (cei care vizualizează imagini primind diverse simboluri), olfactivi (cei care simt mirosuri și sunt ghidați de acestea) sau tactili (cei care primesc stimuli prin sentimente de căldură, frig, duritate, profunzime, adâncime, depărtare sau apropiere).

Imaginația ne oferă posibilitatea de a experimenta un întreg și complex univers în interiorul minții noastre. Ne permite să privim lucrurile din ansamblu, dintr-un punct mai înalt și mai îndepărtat, pentru a observa relevantul. Aici avem puterea să explorăm trecutul și viitorul. Puterea imaginației se rezumă la a face totul posibil. Ea este cea care, practicată constant aduce visurile noastre în plan fizic, lucrând mână în mână cu legea atracției. Odată ce dorințele noastre se nasc în mintea noastră, acestea deja există în Lumea Mentală. Singurul lucru ce ne mai rămâne de făcut este să lucrăm cu imaginația pentru a le aduce în realitatea noastră. Această transformare nu se produce instant. Ea necesită timp și efort pentru ca Universul să ne deschidă acele uși care să ne conducă spre realizarea dorințelor noastre. Fără implicarea noastră, nimic nu se va materializa. Credința este un factor determinant în acest caz; cu cât credința este mai mare, cu atât șansele reușitei sunt mai mari.

Intrând în imaginație putem călători oriunde cu viteza luminii, fără niciun obstacol. Ne putem simți liberi, curioși, dornici să descoperim și să înțelegem ceea ce ni se arată. Imaginația nu este doar despre ceea ce vrem noi să vedem, ci și despre ceea ce Divinitatea ne oferă să vedem. Utilizăm forța imaginației în meditații, deoarece prin intermediul ei noi primim claritate. Pentru ca imaginația să devină cea mai bună prietenă a noastră și să ne scoată din valurile confuziei în care uneori viața (sau noi înșine) ne aruncă/m, trebuie să ne obișnuim cu ea, să o transformăm într-un obicei. În primul rând, ar fi recomandat să reținem simbolurile, să le scriem și pe urmă să le analizăm amănunțit, interpretându-le în acord cu experiențele noastre anterioare.

În acest sens, pentru ca un prim pas să fie mai ușor de făcut, vă las mai jos un exercițiu simplu de imaginație:

După ce corpul se relaxează, ne îndreptăm atenția spre un proces de evoluție și de involuție a lucrurilor, luând ca exemplu: trandafirul.

Ne imaginăm sămânța pusă în pământ și lăsată să germineze. Vizualizăm cum îi iese tulpina, cum crește și se ridică. Îi apar spinii, frunzele și florile. Pe urmă, luăm procesul invers. Petalele trandafirului se ofilesc, cad frunzele pe rând, iar în final, acel trandafir se va transforma într-o grămadă de vreascuri.

După ce acest exercițiu devine un obicei, pe lângă cele de mai sus putem adăuga alte forme ale imaginației. Putem să ne imaginăm cum avem grijă de planta respectivă, cum o udăm și îi oferim cuvinte de iubire. Putem să privim cum o luăm din pământ și o ducem acasă. Putem să ne jucăm foarte interesant cu imaginația noastră, de aceea trebuie să ne simțim liberi să adăugăm orice considerăm că ar putea liniști mintea noastră mecanică.

Vă îndemn să aveți încredere în puterea pe care imaginația o are asupra noastră și să o lăsăm să contribuie la transformarea noastră de zi de zi, evoluând din simpli oameni raționali în oameni spirituali, cu un nivel mai ridicat de conștiință și o înțelegere mai profundă privind viața și lumea ce ne înconjoară.

Pentru a spori puterea imaginației este important să lucrăm cu ea și să o hrănim prin astfel de exerciții precum este cea de mai sus. Ea se va dezvolta odată cu noi și o vom simți cum reușește să atragă acele lucruri de care avem nevoie!

Articol întocmit de: Melisa Matei

Distribuie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coșul de cumpărături
Shop cart Coșul de cumpărături este gol