De ce au copiii nevoie de educație spirituală

Într-o lume în care suntem cu toții înconjurați de tentații și în care tragediile se află doar la un colț distanță, cel mai sigur mod de a avea grijă de copiii noștri este să-i educăm în așa fel încât să fie capabili să ia decizii care să le ofere bucurie.

Aici intervine educația emoțională și spiritualitală și impactul pe care îl are în viața copiilor.

Un studiu recent demonstrează faptul că un copil care are acces la educație emoțională și spirituală, are mai mari șanse să trăiască în armonie, bucurându-se de deschiderea spre noi orizonturi și numeroase oportunități. De asemenea, este mult mai flexibil în gândire, acceptând și înțelegând mai ușor aspecte ale vieții și problemele cu care acesta va fi pus în față pe parcursul dezvoltării sale.

Crescând alături de obiceiurile pe care le implică spiritualitatea, copiii vor percepe mai corect și mai concret riscurile asociate alcoolului sau drogurilor, precum și efectele dăunătoare pe care o relație toxică le poate produce, reușind astfel să facă alegeri înțelepte în ceea ce privește anturajul sau activitățile în care acceptă să se implice.

Psihologul Lisa Miller, de la Columbia University, a sesizat că dezvoltarea spirituală la copii creează mai multe căi flexibile în partea frontală a creierului, fiind responsabilă cu intuiția, dar și cu punctele perceptuale, contribuind la construirea unei persoane mai integrate și mai echilibrate.

Trăind într-o cultură în care de multe ori la conducere stau faima, banii și cinismul, copiii noștri au nevoie de noi să-i susținem și să-i pregătim să facă față mediului. Alături de o educație spirituală potrivită, ei vor deveni niște adulți responsabili, care practică obiceiuri sănătoase, numărându-și binecuvântările de care au avut parte pe parcursul vieții lor, fiind capabili să lege relații armonioase cu cei din jur și gestionând inteligent eventualele conflicte care pot apărea. 

Pe lângă o gândire lucidă, o atitudine pozitivă și o intuiție puternic dezvoltată, copiii primesc încredere în ei înșiși, fiind conștienți de calitățile și de valorile lor. În lipsa acestora, ei vor percepe responsabilitatea cu groază, iar în loc să-și dorească asumare, pot intra în neacceptare, frustrare și furie, iar în loc să se mulțumească pe ei înșiși, se vor strădui să-i mulțumească pe alții, simțindu-se singuri și privind cauza eșecului ca un defect personal.

În familiile în care există  educație spirituală, riscul incidentelor de depresie la copii este mai redus cu 80%, în special atunci când copilul împărtășește o strânsă legătură cu mama sa. 

Analizând comportamentul copiilor, constatăm că majoritatea acțiunilor le sunt de natură spirituală: siguranța cu care își expun ideile cu ceilalți copii, entuziasmul cu care se bucură de prezența altora, admirația pentru natură și animale, empatia datorită cărora încep să se întristeze în momentul în care văd un alt copil suferind sau nevoia de a ajuta și de a face lucrurile în mod cinstit pe care o resimt – toate vin din interiorul lor, cu iubire și în mod natural, fără a implica prea mult centrul intelectual, ci bazându-se pe intuiție și pe emoții.

Copiii au nevoie de susținere, încredere și libertate, pentru a-și putea manifesta viziunea. Atunci când noi, adulții, le cerem copiilor să tacă, deoarece considerăm mult prea fantastic ceea ce ei sunt capabili să vadă sau să rostească, e ca și cum am cere unui suflet mistic și înțelept să rămână în tăcere. Există o vârstă de la care educația emoțională și spirituală – în cazul în care nu este prezentă în școală și casă, este potrivit să înceapă: 7 ani. Până atunci, copilul învață să se exprime emoțional și verbal, atitudinal și spiritual, cu reperele pe care le-a primit din mediul său.

Programele de educație emoțională și spirituală pe care le derulăm la ACADEMIA CRESC se desfășoară pe mai multe grupe de vârstă și sunt destinate copiilor, părinților și lor, împreună!

În 27 Martie înepem un program online, destinat copiilor între 11 și 13 ani, vorbitori de limba română și doritori de cunoaștere personală, din întreaga lume! Detalii, AICI!

Distribuie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coșul de cumpărături
Shop cart Coșul de cumpărături este gol