Dalai Lama: Spiritualitatea fără fizica cuantică este o imagine incompletă a realității

Timp de parcurgere a articolului: 15 minute

”În general vorbind, deși există unele diferențe, cred că Filosofia Budistă și Mecanica Cuantică pot bate palma în ceea ce privește perspectiva lor asupra lumii. Putem vedea în aceste exemple mărețe, roadele gândirii umane. Indiferent de admirația pe care o simțim pentru acești mari gânditori, nu ar trebui să pierdem din vedere faptul că erau ființe umane, la fel cum suntem și noi.”  – Dalai Lama

Pentru o lungă perioadă de timp, știința și spiritualitatea au fost considerate două lucruri diferite, dacă nu chiar opuse, creând această polarizare a ambelor subiecte. În acea perioadă erai considerat ori ”om al lui Dumnezeu”, ori ”om al științei”, fără o posibilitate de mijloc. Cu toate acestea, acum se poate observa cu ușurință o îmbinare a laturii spirituale cu cea a științei prin fizica cuantică și studiul conștiinței, distrugând tiparele vechi de gândire și punând capăt războiului dintre cele două.

Fizica cuantică verifică ceea ce spuneau budiștii, alături de alți practicanți ai spiritualității de ani de zile, ajutându-i pe oameni să-și accepte natura spirituală inerentă în întreaga lume. Suntem conectați fundamental la tot ceea ce ne înconjoară, iar știința dovedește acest lucru în cele din urmă. Cu toate acestea, încă mai există un aer dualist, care înconjoară știința și spiritualitatea: se mai întâlnesc oameni, care neagă faptele științifice și oameni de știință, care se proclamă atei. Faptul că, în sfârșit, vedem o fuziune a celor două, este cu adevărat ceva deosebit.

Multe personaje religioase proeminente și oameni de știință au recunoscut interconexiunea dintre spiritualitate și comunitatea științifică, inclusiv Dalai Lama. Acesta a vorbit de numeroase ori despre asemănările dintre fizica cuantică și spiritualitate, participând chiar la o conferință, care aborda această temă, ținând un discurs bazat pe interconexiunea dintre cele două.

Participarea lui Dalai Lama la Conferința privind Fizica Cuantică și Viziunea Filosofică Madhyamaka

În noiembrie 2015, Tenzin Gyatso, cel de-al 14-lea Dalai Lama, a participat la o conferință de două zile privind fizica cuantică și filosofia Madhyamaka din New Delhi.

Madhyamaka se traduce în ”cel care se ține de mijloc” sau ”calea de mijloc”, aparținând unei școli de gândire în budism, care a fost dezvoltată de filosoful indian budist Nagarjuana în secolul al doilea.

În cadrul conferinței s-a abordat o varietate bogată despre conștiința umană, știință și budism și a inclus un grup de experți, fizicieni și învățători monahali. Dalai Lama a fost unul dintre vorbitori și, potrivit lui, reconcilierea științei și a filosofiei religioase poate fi esențială pentru viitorul speciei noastre.

Dalai Lama spune:  ”Sper că astfel de conferințe să reușească să îndeplinească două scopuri majore: extinderea cunoștințelor noastre și îmbunătățirea viziunii noastre asupra realității, astfel încât să ne putem gestiona mai bine emoțiile tulburătoare.” El ne mai recunoaște că: ”La începutul vieții mele, știința a fost angajată în dezvoltarea materială și economică. Mai târziu, la începutul secolului XX, oamenii de știință au început să vadă că pacea minții este mai importantă pentru sănătatea fizică și bunăstarea oamenilor. Ca urmare a combinării căldurii inimii cu inteligența, sper că vom fi mai bine pregătiți pentru contribuirea bunăstării sociale.”

De asemenea, Dalai Lama a explicat cum a ajuns el să interacționeze pentru prima dată cu fizica cuantică.

”Când aveam în jur de 19-20 de ani, a apărut în interiorul meu o curiozitate intensă legat de știință, care începuse să se manifeste prin interesul pentru mecanică și felul în care funcționau lucrurile. În China, prin anii 1954-1955 am avut ocazia să-l întâlnesc pe Mao Zedong de mai multe ori. Odată m-a lăudat, spunând că am o minte științifică, la aceste cuvinte adăugând că religia este o otravă. După ce am ajuns în India ca refugiat, am avut multe oportunități de a întâlni oameni din diferite sectoare ale vieții, printre care și oameni de știință. De mai bine de 30 de ani, am început o serie de dialoguri axate pe cosmologie, neurobiologie, fizică, inclusiv fizică cuantică și psihologie.  Aceste discuții au fost în mare parte de un beneficiu reciproc. Oamenii de știință au învățat mai multe despre minte și despre emoții, în timp ce eu am câștigat explicații subtile despre materie. ”

Probabil cea mai interesantă parte a acestui citat este faptul că Dalai Lama a interpretat cuvintele dure ale lui Zedong împotriva religiei ca fiind oarecum atrăgătoare pentru cineva cu o ”minte științifică”. Acest lucru se referă la sistemului de credințe al științei și al religiei, care de aici, reiese a fi opuse la poli. Fiind un om de știință, era aproape o normă socială să facă mișto pe seama religiei și viceversa, acest lucru rămânând valabil chiar și astăzi.

El continuă:

”Cu aproximativ 15-20 de ani în urmă, la o întâlnire, fizicianul indian Raja Ramanna mi-a spus că a citit Nagarjuna și că a fost uimit să afle că multe din ceea ce a trebuit să spună corespundea cu ceea ce el înțelegea despre fizica cuantică. Cu un an în urmă, la Colegiul din Kolkata, vice-cancelarul Prof. S. Bhattacharya a menționat că, potrivit fizicii cuantice, nimic nu există în mod obiectiv, ceea ce, din nou, m-a adus în viziunea lui Chittamatrin și a lui Madhyamaka, în special afirmația lui Nagarjuna despre existența lucrurilor prin desemnare. ”

Ceea ce recunoaște Dalai Lama este că această cunoaștere antică din textele budiste este dovedită de fizica cuantică. Fizicienii ating concepte care au fost dezvăluite cu secole în urmă,  însă doar acum au putut fi verificate de o știință modernă.  

Dalai Lama și-a încheiat discursul printr-un apel la acțiune.

”Chiar acum, când vedem că lucrurile supărătoare se întâmplă pe suprafața Pământului, plânsul și rugăciunea nu vor ajuta prea mult.. deși am putea fi înclinați să ne rugăm lui Dumnezeu pentru a ne ajuta să rezolvăm problemele, ar putea să ni se răspundă că depinde doar de noi cum vrem să le rezolvăm. Majoritatea acestor probleme s-a creat datorită ființelor umane, astfel, în mod natural, tot din partea lor ar trebui să vină și soluțiile. E nevoie să adoptăm o abordare seculară pentru promulgarea valorilor umane universale. Sentimentul că natura noastră umană de bază este una pozitivă, poate fi considerată o sursă de speranță.. dacă facem o încercare, putem schimba lumea în bine. ”

Puterea minții și a gândurilor este puternică, iar știința dovedește acest lucru. Cu toate acestea, acțiunile sunt la fel de importante.

Ce este, mai exact, fizica cuantică?

Oamenii de știință care se ocupă de fizica cuantică au descoperit că atomii fizici sunt alcătuiți din vârtejuri de energie, care se rotesc și vibrează în mod constant, fiecare radiind propria sa energie unică. Prin urmare, dacă într-adevăr ne dorim să observăm și să descoperim ceea ce suntem, trebuie să recunoaștem că suntem ființe formate din energie și vibrație, fiecare dintre noi radiind propria sa energie unică.

În cazul în care observați compoziția unui atom cu ajutorul microscopului, ați vedea un mic vârtej, invizibil ochiului, asemănător cu o tornadă, cu un număr restrâns de vârfuri de energie infinit de mici, numite cuarci și fotoni. Acestea sunt cele care alcătuiesc structura atomului. Dacă ți-ai concentra atenția și mai de aproape pe structura atomului, probabil nu ai vedea nimic, ar fi pur și simplu gol. Atomul nu are structură fizică, deci noi nu avem strucută fizică și nici lucrurile fizice nu au vreo structură fizică. Atomii sunt făcuți din energie invizibilă, nu materială.

De aici, oamenii de știință au început să facă tot felul de descoperiri, inclusiv că ne creăm propriile noastre realități.

”O concluzie fundamentală a noii fizici recunoaște că observatorul creează realitatea. Ca observatori, suntem personal implicați în crearea realității noastre. Fizicienii sunt obligați să recunoască faptul că Universul este o construcție ”mentală”. Fizicianul Sir James Jeans a scris: ”Curentul cunoașterii se îndreaptă spre o realitate non-mecanică; Universul începe să arate mai mult ca un gând minunat, decât o mașină minunată. Mintea nu mai pare a fi un intrus în domeniul materiei, ci mai degrabă ar trebui să îl denumim drept creator și guvernator al domeniului materiei.” – R. C. Henry, “The Mental Universe”; Nature 436:29, 2005

Fizica cuantică a arătat că prezentul poate schimba trecutul, acel timp este o iluzie și că există o existență ulterioară. Mecanica cuantică este, în esență, știința conștiinței și a spiritualității, dovedind cât de legați suntem cu tot ceea ce există, ceea ce este o iluzie.

”Atomii corpului nostru sunt urmăriți de stele, care le-au fabricat în nuclee și au explodat aceste ingrediente îmbogățite în galaxia noastră, cu miliarde de ani în urmă. Din acest motiv suntem conectați biologic la orice alt lucru viu din lume. Suntem conectați chimic la toate moleculele de pe Pământ și suntem conectați atomic la toți atomii existenți în Univers. Nu suntem în niciun caz figurativ, ci literalmente, praf de stele.

Sursa:
https://www.collective-evolution.com/2017/04/26/dalai-lama-spirituality-without-quantum-physics-is-an-incomplete-picture-of-reality/?fbclid=IwAR3Fn_1hCgOV9iUT8BgP_gBAQnhlP2lALgbqoYYCRmFpJBu_70HzYjKVwR8
Articol tradus de: Matei Melisa

Distribuie

1 comments on “Dalai Lama: Spiritualitatea fără fizica cuantică este o imagine incompletă a realității”

  1. alina. biru
    March 20, 2025 at 21:00

    super tare articolul. as dori sa aflu mai multe

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coșul de cumpărături
Shop cart Coșul de cumpărături este gol