Două tipuri de limite care te pot ajuta cu privire la grija față de tine

”A îndrăzni să ne setăm limite înseamnă să avem curajul să ne iubim, chiar dacă asta uneori implică riscul de a-i dezamăgi pe ceilalți.” – Brene Brown

Consideri că ai curajul să te iubești și să-ți setezi limitele (granițele) de care ai nevoie?

Ani de zile, eu nu am reușit să fac acest lucru și mereu mă întrebam oare de ce viața mea nu a mers așa cum mi-am imaginat. Realmente nu înțelegeam ce semnificau aceste limite și care ar fi motivul pentru care aș avea nevoie de ele.

Lipsa acestor limite m-a făcut să canalizez energia, timpul, puterea și iubirea înspre ceilalți, reușind să mă facă să rămân cu o mare bucată de nimic.

Mulți ani la rând am trăit într-o stare perpetuă de lipsă, având sentimentul insuficienței. Uitându-mă în trecut, acum are sens de ce atunci simțeam că nu sunt de ajuns; obișnuiam să ofer tot ce aveam altora.

Din nefericire, lucrurile au atins un punct critic, iar la vârsta de 36 de ani totul s-a prăbușit.

Trăind fără să-mi cunosc limitele, suprasolicitându-mă până la ultima epuizare, încercând să mulțumesc pe toată lumea, ducând bătălii cu banii, mergând la operații de urgență și plecând dintr-o relație toxică, am rămas aproape distrusă. În cele din urmă am cedat și am realizat că trebuie să fac ceva, înainte ca să ajung în totalitate frântă. Lipsa limitelor mă costa deja prea mult.

În acel moment nu realizasem că principala cauză a problemelor cu care mă confruntam era lipsa limitelor pe care mi le-aș fi putut seta, dar nu mai puteam nega, evita sau ignora faptul că trebuia să fac o schimbare. Am petrecut prea mult timp concentrându-mă la cum i-aș putea ajuta pe cei din jur și prea puțin la cum m-aș putea ajuta pe mine.

Limitele ne ajută să ne recunoaștem propriile nevoi. Ele ne demonstrează că este în perfectă ordine să avem nevoi și să ne ocupăm de acestea. Întotdeauna.

Fără limite sănătoase îți permiți să-ți refuzi nevoile adoptând un comportament indiferent, precum: dependență, suprasolicitare, procrastinare, disponibilitate continuă pentru alți oameni și alegerea unor relații nesănătoase. Indiferent de preferințele tale personale, aceste obiceiuri te îndepărtează de cine ești cu adevărat și te deconectează de felul în care te simți față de tine.

Cu cât îți refuzi nevoile mai mult, cu atât ele vor încerca să se facă mai auzite și simțite de către tine, câștigându-ți atenția, în timp ce tu le tratezi cu indiferență, uitându-te în orice altă direcție, dar acest mod de viață pur și simplu nu este unul potrivit pentru binele tău.

Trebuie să ne setăm anumite limite pentru a susține și a proteja grija și iubirea pentru propria persoană. Acesta este singurul loc de unde putem cu adevărat să avem grijă de noi înșine, reușind astfel să fim alături de alții cu mai multă disponibilitate și forță.

A crea limite sănătoase înseamnă să fii responsabil pentru tine, pentru timpul tău, pentru sentimentele și energia ta, în loc să te lași bombardat de a celor din jurul tău.

Limitele îți permit să preiei controlul și să nu mai lași ca alții să te controleze pe tine. Din acest punct vei avea ocazia să oferi mult mai mult de la tine celorlalți, din simplul motiv că ai ajuns într-un loc în care predomină mai mult abundența, decât lipsa.

Pentru a-ți crea aceste limite, este nevoie să te conectezi la nevoile și la emoțiile tale. În esență, trebuie înțeles ce anume se simte bine pentru tine și ce anume nu. În timp ce lucrezi asupra limitelor tale, începe să observi care ar fi lucrurile care îți blochează adevăratele sentimente. Dacă ești în mod continuu ocupat sau distras și nu ai timp pentru a te conecta cu tine însuți, atunci trebuie să îți faci timp pentru a reflecta, reîncărca și a asculta ce încearcă să-ți spună corpul, mintea și sufletul.

Există două tipuri de limite cu care trebuie să lucrezi: interne și externe. Ambele implică multă concentrare asupra ta, ceea ce poate fi o experiență nouă, în cazul în care până acum te-ai focusat în general asupra celorlalți.

Poți privi limitele interioare ca pe cele asupra cărora ai un oarecare control. Ele dictează felul în care trebuie să te comporți cu tine. Obișnuiești să dormi ca să te reîncarci complet, ai o dietă sănătoasă, ai gânduri pozitive, îți adresezi cuvinte frumoase sau îți faci timp pentru acele activități care aduc lumină sufletului tău?

În tinerețile mele, am avut perioade în care nu dormeam aproape deloc. Frecventam facultatea, lucram într-un centru de control de credite (de care, sincer, m-am dezgustat) și, de asemenea, făceam schimburi de noapte la unul dintre barurile din oraș. Am petrecut ziua studiind pentru facultate, apoi lucrând la birou, iar de acolo direct la bar, rămânând până noaptea târziu. Eram tânără și simțeam că am toată forța să merg înainte, însă energia mea nu era întocmai canalizată, motiv pentru care eram extenuată în mare parte a timpului și nu am avut parte de o grămadă de experiențe, deoarece lucram tot timpul.

Am avut nevoie să-mi setez niște limite interioare, chiar dacă viața mea era aglomerată și dinamică, deoarece rețeta pe care o foloseam mă conducea la o cădere emoțională și suprasolicitare intelectuală.

Viața mereu îți va veni în cale, dar ești tu cel care are grijă în mod constant de tine? Dacă îți asculți acum inima, vei auzi că răspunsul la întrebare este ”nu”. Iar șansele sunt ca tu să și simți dacă nu o faci.

Dacă îți ignori sănătatea și binele personal în mod constant, dacă îți crezi fiecare gând negativ pe care îl ai despre tine și te tratezi ca și cum nu ai fi o prioritate în viața ta, ai tot dreptul să te simți stors din punct de vedere psihic și emoțional.

Începe să te privești ca pe o prioritate și observă cât de repede ți se va schimba starea. Remarcă cum te simți când îți oferi mai mult timp pentru odihnă, mai multă susținere, mai multă grijă și nu în ultimul rând, iubire.

Fiind atent la limitele tale interioare reprezintă fundația pentru limitele tale exterioare, pentru felul în care oamenii te tratează și felul în care situațiile din mediul extern te afectează.

Cu cât înțelegi mai bine adevăratele tale sentimente, cu atât mai ușor devine să-ți setezi și să-ți menții limitele personale, indiferent de situație.

Limitele despre care vorbim aici reprezintă o muncă în progres; ele nu pot rămâne un exercițiu făcut o singură dată. Viața și oamenii din jur sunt într-o continuă schimbare, de aceea este necesar ca și tu să-ți gestionezi granițele pe măsură ce se produc aceste schimbări din exterior, care nu depind de tine și pe care tu nu le poți controla.

Îndreaptă-ți atenția spre oricare dintre problemele cu care te confrunți în momentul de față – că ești anxios sau copleșit dintr-un motiv anume – și observă dacă există o anumită limită care a dispărut sau care nu a existat niciodată. De obicei atunci când ne simțim copleșiți, este din cauza că nu ne-am oferit suficient timp pentru a avea grijă de noi înșine, și astfel ajungem în locul cel mai potrivit,  în care putem găsi răspunsurile de care avem nevoie.

Odată ce ai reușit să dezvolți aceste limite pentru tine, a venit timpul să aplici această filozofie pentru orice și oricine. Acestea sunt limitele tale exterioare, care te protejează de tot ce se află în afară forțelor care te pot arunca înapoi în dezechilibru.

Am realizat că este util să mă gândesc la limitele mele cu alte persoane ca la niște schimburi de energie. Dacă în viața ta există persoane care periodic te lasă stors de energie, este probabil din cauza limitelor cu persoana respectivă, ceea ce înseamnă că ar fi momentul potrivit pentru a analiza ce se poate schimba la asta.

Nu ești nevoit să oferi din timpul tău oamenilor care te fac să te simți epuizat. Dacă ei cer mai mult decât consideri tu că ești capabil să dai, cu certitudine poți spune ”nu”. Dacă aceștia nu-ți susțin deciziile, poți alege să vorbești despre alt subiect atunci când te afli cu ei într-o încăpere. Dacă nu îți convine felul în care aceștia vorbesc despre alți oameni sau au niște valori cu care nu ești de acord, poți alege să petreci mai puțin timp cu ei sau să nu mai petreci deloc.

Am realizat că munca cu limitele mele m-a făcut să îmi reevaluez multe dintre relațiile interpersonale și să am mai mare grijă în cine îmi pun încrederea sau cui permit să intre în cercul meu de prieteni apropiați.

Dacă există persoane care te golesc de energie și a căror prezență te incomodează, cea mai bună decizie pe care o poți lua este să îi elimini din viața ta. Dacă acest lucru este imposibil, întotdeauna poți schimba ceva la felul în care interacționezi cu ei. Dacă metoda față în față devine prea povocatoare, poți opta pentru o altă metodă mai puțin solicitantă, cum ar fi un scurt apel, email sau direct pe social media.

În cele din urmă, important este să găsești ceea ce merge bine pentru tine și să te concentrezi pe acei oameni în jurul cărora energia ta este protejată.

Dacă acesta este un nou concept, poți – la fel ca mine – să simți că granițele trebuie să fie destul de mari și de solide, ca un zid de oțel, astfel încât nimic să nu poată trece de ele.

În momentul în care am plecat dintr-o relație dureroasă, primul gând cu care m-am confruntat a fost că încrederea va fi mereu o problemă pentru mine, astfel am considerat imposibil să mă implic într-o nouă relație. Așa că am închis acel bulevard în mintea mea și m-am concentrat în altă parte.

Menținerea unui astfel de perete din oțel este destul de obositoare. Ține afară atât răul, cât și binele și riscăm să ne închidem în fața lumii. De asemenea, ne împiedică să mergem înainte, fiind ocupați cu utilizarea energiei noastre pentru a menține în picioare zidul creat.

Cu timpul, am realizat că cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost să am din nou încredere în mine și să reușesc să-mi construiesc încrederea chiar și în alți oameni, în propria mea pace.

Continuând această muncă cu limitele mele, am conștientizat că nici măcar nu am nevoie de o cantitate foarte mare de energie pentru a ține totul în afară. A fost nevoie doar să mă focusez pe a-mi trăi propria viață, așa cum îmi doresc să o trăiesc și să mă îndepărtez, cu orice era nevoie, dacă nu mi-a servit la niciun folos.

De exemplu, când o discuție se transforma într-un argument pe care nu-l puteam câștiga, știam că trebuie doar să mă îndepărtez din acel debate. Nu mai simțeam nevoia să demonstrez nimic nimănui, în special nu cuiva care căuta doar să creeze dramă; mai bine merg și îmi ocup timpul cu altceva mai util.

”Apa este cel mai delicat lucru, dar cu toate acestea, poate pătrunde în munți și în pământ. Acest lucru arată în mod clar că principiul delicateții depășește principiul durității. ” – Lao Tzu

Limitele mele nu trebuie să fie fixe și rigide pentru a lucra. Ei și cu mine am putea fi ca apa, pur și simplu trecând prin viață. Curgând cu ușurință în acest fel, spre ceea ce îmi servește și în sens opus a ceea ce nu.

Această abordare m-a ținut deschisă și dinamică, în loc să rămân închisă în mine și blocată; am reușit să fiu capabilă să adaptez orice la viața mea. Chiar și atunci când ești cu totul  în acord cu tine însuți și ai stabilite niște granițe sănătoase, tot pot să aibă părți false. Tot poți să te regăsești oferind pra mult din timpul, energia și puterea ta, încercând să mulțumești pe toată lumea, pierzând din vedere ceea ce este mai bine pentru tine.

Dacă observi că revii la vechile obiceiuri, ia-ți timp să înțelegi ce se întâmplă și începe să ai grijă din nou de tine pentru a te reface într-un mod care se potrivește cu stilul tău de viață.

După ce ai reușit să te centrezi iar, caută lecția. Nu există eșec, există doar lecții din care să înveți. Ramâi ca apa, alegând să fii mai degrabă lumină, decât să devii greu și cântărit de situație.

Recunoaște-ți propria umanitate și nu uita nici de umilință. Așa cum mereu există ceva de învățat, va exista întotdeauna un motiv pentru a râde, ceea ce te ajută să te eliberezi și să mergi mai departe.

Autor: Victoria Leek, sursă: https://tinybuddha.com/blog/two-types-of-boundaries-that-can-help-you-take-good-care-of-yourself/

Articol tradus de: Melisa Matei

Distribuie

1 comments on “Două tipuri de limite care te pot ajuta cu privire la grija față de tine”

  1. Lia
    March 19, 2025 at 09:03

    interesanta perspectiva! MULTUMESC!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coșul de cumpărături
Shop cart Coșul de cumpărături este gol