Când oamenii se satură de viața lor, le vine a se duce în Lume, pe care o fac responsabila pentru tot ce le-a adus impasul. Lumea, însă, e mută și surdă la viețile noastre și ne ignoră când ne e mai rău, ca să fie cu ochii pe noi când ne va fi din nou bine.
De când e Lumea, omul vrea să cuprindă, să ajungă, să descopere, să cucerească. Ajunge apoi să aparțină, să folosească, să se obișnuiască și apoi pleacă iar în Lume, pentru a (se) repeta. Omul pleca iar în Lume fără viză și geamantan burdușit, fără a ști unde ajunge și ce factor de protecție i-o trebui pe-acolo. Pleca în lume după libertate și hrană, după apă mai bună sau pur și simplu, pentru că îl trăgea inima spre a afla despre el pe o altă parte a planetei.
De când omul a primit garanția vieții, dată de o preocupare clară 8 ore/zi, 5 zile/săptămână, acesta pleacă în Lumea cea Sigură, mânat de curiozitate, prieteni, tour operatori sau o clasică oboseală cronică. Face poze, vizitează cele mai importante ‘obiective’, rămâne în zonele ‘sigure’ recomandate și se întoarce la Viața cea Sigură, la ratele cele sigure și jobul cel sigur, așteptând următoarea destinație, fie a vieții sau a Lumii.
Oamenii călătoresc, precum trăiesc!
Vara la mare, iarna la ski – Călătorul căruia viața trăită cu curaj îi dă vârtejuri iar Lumea e un loc prea nesigur pentru ce ar putea descoperi în ea. Sau in el. S-a încorsetat în credite și rate la televizor, unde deja vede Lumea care-l atrage. Dar el, Călătorul, trăiește deasupra dorințelor sufletului său sau dedesubt de ele, făcând placul celor din jur, alți călători de canapea, care-i vânează plăcerile. Una câte una… Se întoarce des, tot în aceleași locuri, cum se întoarce mereu la aceleași situații din viața sa, sperând că următoarea dată va fi mai bine.
Iarna la mare, vara la ski – Călătorul care a găsit ceva din ce Omul de dinainte a lăsat: nevoia de altfel, de descoperire și tumult, de exces și totuși, conservare. Călătorul Exploatator își petrece Craciunul în insula tropicală pe care o vizitează cu tur ghidat și care o experimentează în toate cele top 10 lucruri de văzut ale ei. Aproape la fel ca si Călătorul de Canapea, cu mica diferență că el e acolo, live. Își numără țările în care a fost – deasemenea, din Top 10 Destinații, scop cu care egalizează lucrurile care nu-i convin în viața sa. Face să ajungă în toate locurile în care și cei dinaintea lui au ajuns, atingând cu aceeași dorință de a dovedi ‘bornele’ vieții, precum cele cele din travel. Călătorul Exploatator exploatează tot ce deja a fost de exploatat, de făcut, de citit, pentru a dovedi, a-și clădi egoul și a primi satisfacția că poate! Tot ce au putut și ceilalți…
Oriunde, oricând te poartă inima – Exploratorul e la fel de călător în Lume, precum în viața sa. Intuiția sa îl poartă prin viață și inima sa îi face geografia, căci acest gen de om creează destinații el însuși! E departe de a accepta puțin și a merge pe drumuri cunoscute, își face repede valiza și pleacă din relații sau locuri care nu-l mai țin, explorează fondul din formele golite de ceilalți și are o misiune simplă: să afle cine este el, în Lumea asta și dincolo de ea! Exploratorul se simte acasă peste tot, căci cine este el e greu să fie păcălit cu „siguranța” unei case din patru pereți iar ce poate, e nemaipomenit de urmărit! Acestui gen de călător îi lipsește TripAdvisor, căci are Intuiție, aplicație pe care o folosește mereu. Rar vezi un Explorator să caute drumuri cunoscute, obiective turistice și tururi ghidate! Acesta pătrunde în Lume și explorează tot ce găsește în răspunsul „Cine devin eu în acest loc?!”.
Călătorule, mergi unde te poartă inima ta și astfel, la fel ca în romanul cu același nume, vei ajunge unde ți-e comoara. „Căci acolo unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta.” (Evanghelia după Matei). Explorează-te pe tine în lume, căt de departe, cât de mult, cât de abstract și de cu sens pentru tine! Și fie că simți sau nu chemarea clară de a străbate planeta aceasta, explorează-te pe tine! Întreabă-te dacă chiar simți pasiune în hobby-ul făcut de toată lumea și dacă l-ai fi făcut dacă n-ar fi atâția care-l fac. Vezi dacă nu cumva însăși viața ta e o „destinație” deja trăită de mulți alții, copiată cu gândul că așa se trăiește și așa arată Viata. Asigură-te că cine ești tu e evident și Lumii i-ar fi ușor să te recunoască și dacă de mâine ne transformăm toți în copaci! Călătorește în tine și comorile pe care le vei găsi acolo, arată-le Lumii, pentru a inspira și alte Călătorii!